Skip to content

Zwangerschapsmassage en haptonomie

De zwangerschap is voor een vrouw een heel speciale tijd. Sommigen beleven een heerlijke tijd en lopen op wolkjes, anderen vinden er niets aan en/of hebben last van heel wat ongemakken.

Hoe je je zwangerschap ook ervaart, deze periode brengt veel veranderingen teweeg en vraagt veel energie. Het is het belangrijk om goed voor jezelf en je lichaam te zorgen, bijvoorbeeld met een zwangerschapsmassage.

Deze begint steeds met een gesprekje waar ik luister hoe het met jou gaat. Bij een zwangerschap horen heel wat emoties en ik vind het belangrijk om ook daar tijd aan te besteden.

De massage bestaat uit zachtere bewegingen met minder druk . Ze helpt je spanningen los te laten en helemaal te ontspannen. Bovendien zijn er tal van  lichamelijke voordelen : betere vochtafdrijving, pijnklachten verminderen, je slaapt beter, de bloedcirculatie verbetert zodat afvalstoffen makkelijker het lichaam verlaten.

Extra kussens ontlasten je lichaam waar nodig en zorgen voor het nodige comfort.

Als een massagetafel je niet comfortabel lijkt, kan je ervoor kiezen om je te laten masseren op een futon (op de grond).

Jouw wensen zijn tijdens deze massage heel belangrijk. Je lichaam kan tijdens deze periode anders dan voordien reageren op aanrakingen . Het is belangrijk aan te geven wat goed voelt en wat niet.

In het eerste trimester van de zwangerschap bestaat de massage uit zachte aanrakingen, strelingen. Echt gemasseerd wordt er dan niet. Toch kunnen deze zachte strelingen je heerlijk ontspannen. De liefdevolle aandacht voor jou en  je lichaam, dat zich aanpast aan het nieuwe leven in je buik, helpt om reeds vroeg in de zwangerschap contact te maken met je baby.

Vanaf het tweede trimester (14 weken)kan je genieten van een zwangerschapsmassage, zoveel als je wilt.

In het laatste trimester worden de bewegingen opnieuw zachter en besteed ik ook aandacht aan enkele ademhalings- en ontspanningsoefeningen.

Heb je last van een hoge bloeddruk, heb je spataderen, dan is een zwangerschapsmassage af te raden. Zit je met twijfels of deze massage goed voor je is, dan bespreek je dit best van tevoren met je  vroedvrouw of gynaecoloog/gynaecologe.

Indien je dat wenst , bied ik tijdens de massage ook oefeningen uit de haptonomie aan. Deze zorgen voor meer contact en verbinding tussen moeder en kindje. Met je baby praten, hem tijd , liefde en aandacht geven, luisteren naar de signalen van je lichaam. Je ervaart de zwangerschap  intenser en je bent je meer bewust van de baby.

Bij deze begeleiding kan ook de partner betrokken worden. Op die manier voelt hij/zij zich geen buitenstaander . Praten over de zwangerschap en samen oefeningen doen , bevorderen het gevoel van samen zwanger zijn. Bij deze benadering wordt geen behandeltafel maar wel een comfortabele matras gebruikt. Er ontstaat meer verbinding tussen de ouders en hun ongeboren kindje. Ook de relatie tussen de  partners verdiept zich. Kortom , een verrijking van de zwangerschap en de ideale voorbereiding op de komst van dat kleine, lieve wezentje.

Haptonomie is een door Frans Veldman (1920-2010) ontwikkelde therapie waarbij aanraking een belangrijk aspect is. In de therapie staat de gevoelsbeleving van de cliënt en hoe hij omgaat met zichzelf en anderen, centraal.

Massage na de bevalling

Jij en je lichaam hebben tijdens de bevalling een knap staaltje werk verricht. Nadien is er tijd nodig om te herstellen, zowel mentaal als fysiek. Het is belangrijk jezelf en je lichaam daar de nodige tijd voor te geven.

Een massage kan het herstelproces bevorderen. Het helpt de hormoonspiegel in balans te brengen en de bloedsomloop te stimuleren. Tussen alle drukte die de komst van een baby met zich meebrengt, even tijd voor jezelf nemen en genieten kan wonderen verrichten.

Prijs

1 uur : 70 euro

Back To Top