Skip to content

Aanraking en trauma

Weet je dat een massage ook kan helpen bij het verwerken van ingrijpende gebeurtenissen in je leven? Massage is immers niet alleen gericht op lichamelijk welzijn, het komt ook je mentale en emotionele gezondheid ten goede.

Traumatische ervaringen worden in lichaam en geest opgeslagen en zorgen voor spanning. Het lichaam vergeet vroegere negatieve ervaringen niet. Zolang ze niet verwerkt zijn, blijven ze je geest en lichaam beroeren en zorgen ze ervoor dat je niet ten volle het leven waar je van droomt, kan leiden.

Deze heftige gebeurtenissen , eenmalig of chronisch, in de moederschoot, bij je geboorte, in je kinderjaren of in je volwassenheid, leiden tot fysieke en psychische ongemakken. Mensen die in hun leven geconfronteerd zijn met verwaarlozing, (seksueel) geweld, misbruik, fysieke en emotionele verwaarlozing ondervinden in relaties, vriendschapsrelaties en intieme relaties, moeilijkheden met echt contact en het zich kwetsbaar opstellen. Het opnieuw opbouwen van een gevoel van veiligheid is hier belangrijk.

Prijs

1 uur : 70 euro

Naast de vele andere behandelingen voor mensen met PTSD(EMDR, psychotherapie, neurofeedback , opstellingen,…) krijgt de helende kracht van aanraking steeds meer aandacht. Diverse wetenschappelijke onderzoeken bevestigen de grote rol die massage als ondersteunende therapie van traumaverwerking kan spelen. De Nederlandse psychiater Bessel van der Kolk (Traumasporen) en ook Binu Sing in België moedigen massages als onderdeel van hun therapieën aan.

Echter, niet voor iedereen is aangeraakt worden gemakkelijk. Daar waar sommigen bij een massage een gevoel van veiligheid, comfort en ontspanning ervaren, veroorzaakt het aanraken bij anderen net ongemak , angst, paniek en pijn.

De benadering van aanraking in deze context is heel persoonlijk. Ik combineer hierbij mijn skills als massagetherapeute, ervaringsdeskundige met lichaamswerk allerhande, haptonomische oefeningen en de opleiding inspirerend coachen .

Met heel veel respect voor jouw angsten, behoeften en grenzen bouwen we traag een veilig gevoel op. Heel geleidelijk komt er ruimte voor contact en aanraking. Die aanraking kan zowel over de  kleding als op de blote huid . Dat zorgt ervoor dat je langzaam, op een manier die voor jou past en veilig aanvoelt, kan wennen aan contact maken. Dit kan heel confronterend maar ook bevrijdend zijn. Jij met je gedachten en gevoelens mag er helemaal zijn. Meer zelfs, je bent waardevol!

Het ervaren van een veilige omgeving waar met je met veel liefde en geduld gehoord en gezien wordt, kan helpen om je eerdere negatieve ervaringen met luisteren en aanraken te verwerken. Vanuit die veiligheid leer je opnieuw meer open te staan voor contact en het ontvangen van veilige en voedende aanrakingen. Je krijgt weer contact met je lichaam en je leert de taal van je lichaam verstaan. Je leert opnieuw te voelen en te vertrouwen op je gevoel. Het resultaat is meer positieve energie, zelfliefde en zelfvertrouwen.

Back To Top